2021/2022 2. Bundesliga 1. Hafta Değerlendirmesi

2021/2022 2. Bundesliga 1. Hafta Değerlendirmesi


2. Bundesliga’da 2021/2022 sezonu başladı. Hazırlık maçları ve yaz kamplarıyla geçirilen futbol ortamında Avrupa’da hiçbir ligin 2. Bundesliga’dan önce başlamaması hâliyle var olan ilgiyi biraz daha artırdı. Bu ilgi statlarda da kendisini gösterdi. Statlar her ne kadar Pandemi nedeniyle kısıtlı kapasitelerde açılmış olsa da futbolseverlerin ilgisi yoğundu. İşte toplam 20 golün atıldığı ilk hafta sonuçları;

 

Schalke 04 – Hamburg (1-3)

Şampiyonluklar, kupalar, Avrupa’da başarılar elde eden bu iki dev takım, 2. Bundesliga’nın açılış karşılaşmasında karşı karşıya geldi. Schalke’nin başında son olarak Darmstadt’ı çalıştıran Dimitrios Grammozis yer alıyor. Schalke, ilk 11’de altyapısından kadrosuna kattığı Florian Flick ile birlikte 9 yeni oyuncuyla maça başladı. Hamburg cephesinde ise Daniel Thioune sonrası son olarak Stuttgart’ı çalıştırmış olan Tim Walter başa getirildi. Hamburg ise ilk 11’de yalnızca 4 yeni oyuncuyla saha çıktı. Böyle bir handikapla sahaya çıkan Schalke, yine de geride bıraktığı kötü sezonu çabuk unutmak için maça hızlı başlayan taraf oldu. Bu arada ev sahibi Schalke maça 3-5-2 dizilişiyle çıkarken konuk takım Hamburg 4-3-3 dizilişiyle sahada yerini aldı. Karşılaşmayı 19.770 kişi tribünden takip etti. 7. dakikada Hamburg’un atağa çıkarken kaptırdığı topu Bülter geçen sezon 29 gole doğrudan etki etmiş Simon Terodde’ye aktardı. Onun yakaladığı pozisyon, VAR incelemesi sonrası gole dönüştü. Golden sonra topa daha fazla sahip olan ve hücuma çıkan Hamburg, 27. dakikada Kinsombi’nin yerde kalmasıyla penaltı fırsatı yakaladı ancak Schalke kalecisi Langer bu penaltının gole dönüşmesine izin vermedi. Defans arkasına atılan topta Schalke’nin bir başka yeni transferi Bülter, rakip defansı da ekarte etti ancak pozisyon golle sonuçlanmadı. İlk yarı boyunca oyun kıran kırana orta saha mücadelesi şeklinde geçti. Schalke, devreye 1-0 önde girdi.

İkici yarıyla birlikte Hamburg ataklarını sıklaştırırken 53. dakikada Leibold’un kullandığı serbest vuruşta kaleciden dönen topu Glatzel tamamladı ve skor 1-1’e getirdi. Golden sonra iki takım da fırsatlar yakaladı ancak bu fırsatları gole çeviremediler. Özellikle maç boyunca Schalke ataklarına izin vermeyen kaleci Fernandes büyük takdir topladı ve belki de maça en büyük etki eden isim oldu. Maç boyunca olduğu gibi 1-1’den sonra da Hamburg daha fazla topa sahip olan, topla oynayan ve hücum eden taraf oldu. 86. dakikada hakeme çarpan top hava atışı olarak kullanıldı. Temposu düşen ve konsantrasyon kaybı yaşayan Schalke’ye teknik direktör Grammozis uyarılarda bulunsa da organize gelişen bir atakla Hamburg, Moritz Heyer’in vuruşuyla 2-1 öne geçti.Yorulan Schalke, kalan dakikalarda serbest vuruş ve kornerden gol bulmaya çalışsa da Hamburg’un kalecisi ilk golün dışında maç boyunca başka gole izin vermedi. 90. dakikada dengesiz yakalanan Schalke defansına Bakery Jatta cezayı kesti. Jatta, bu golle son sözü söyledi ve maçın skorunu tayin etti. Maçın adamı Hamburg kalecisi Daniel Fernandes oldu. İlk hafta sonunda müthiş bir geri dönüşe imza atan Tim Walter’in Hamburg’u 3 puanı 3 golle alırken Grammozis’in öğrencileri, geçen sezondan kalma mağlup olma alışkanlığını 2. Bundesliga’nın açılış maçında da gösterdi.

 

Darmstadt 98 – Jahn Regensburg (0-2)

Markus Anfang’ın yerine Torsten Lieberknecht’i takımın başına getiren Darmstadt, gol kralı Serdar Dursun’dan yoksun bir şekilde yeni sezona merhaba dedi. Bu maça Covid-19 nedeniyle 3 oyuncusundan yoksun çıkan Darmstadt, 6 yeni oyuncusuyla sahada yer aldı. Konuk takım Regensburg ise Selimbegovic yönetiminde potansiyelli isimleri kadrosuna katarak sezona başladı. Regensburg da bu maça 4 yeni oyuncuyla çıktı. Ev sahibi Darmstadt, 4-2-3-1 dizilişiyle saha çıkarken konuk Regensburg ise 4-2-2-2 formasyonuyla başladı. Maça etkili başlamak isteyen Darmstadt, yakaladığı fırsatları gole dönüştüremedi. Regensburg, 21. dakikada etkili kullanılan bir taç atışı sonrası yeni transfer Sarpreet Singh’in vuruşuyla 1-0 öne geçti. İlk yarı boyunca topa daha fazla sahip olan, daha fazla pas ve isabetli pas yapan, daha fazla top çalan Regensburg oldu.

İkinci yarı da istediği oyunu ortaya koyamayan Darmstadt, Regensburg’un oyun arzusuna ve şutlarına çözüm bulamadı. Nitekim 61. dakikada Regensburg kaptanı Benedikt Gimber, yakaladığı fırsatı çok şık bir vuruşla gole çevirdi ve takımını 2-0 öne geçirdi. Maçta başka gol olmadı ve bu skorla sona erdi. Regensburg, kanat akınlarını tercih ederken Darmstadt, maç boyunca uzun toplarla ve bireysel becerilerle şansını denedi. Darmstadt, genel olarak agresif bir oyun oynasa da bu onları skora götürmedi. Öte yandan Regensburg cephesi ise rakibinden daha fazla şut atarak ve doğru oynayarak skoru elde eden taraf oldu. Bireysel hatalar ve top kayıpları, Regensburg’un yanlışları olarak öne çıktı. Maçın adamı Bayern Münih’ten kiralanan Sarpreet Singh oldu. Darmstadt hocası Lieberknecht kötü başlangıç yaptı ve takım olarak hazır bir görüntü vermedi. Jahn Regensburg hocası Selimbegovic ise geçen yıl ki oyununu geliştirmiş gözüküyor. İlk haftaya Darmstadt gibi bir rakibe karşı galibiyetle başlamak Regensburglu oyuncuların moralini yükseltecektir.

 

Hansa Rostock – Karlsruhe (1-3)

2. Bundesliga’nın yeni ekibi Hansa Rostock, bu ligin gediklisi hâline gelmiş Karlsruhe’yi ağırladı. Takımı 2. lige çıkaran Jens Hartel bu maça 5 yeni oyuncuyla çıktı ve ev sahibi sahaya 4-4-1-1 şeklinde dizildi. Konuk takım Karlsruhe ise Christian Eichner yönetiminde 2 yeni transferle sahaya çıktı ve 4-3-3 şeklinde sahadakini yerini aldı.

Taraftarının da desteğiyle oyuna tempolu ve arzulu başlayan taraf, Hansa Rostock oldu. 18. dakikada kullanılan korner sonrası John Verhoek kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi ancak VAR kontrolü sonrası ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. İlk yarının bitmesine çok az bir süre kala Karlsruhe kullandığı korner sonrası Hansalı oyuncular topu uzaklaştıramadı ve yaşanan karambolde Christoph Kobald topu ağlara gönderdi ve Karlsruhe 1-0 öne geçti. Bu golden çok kısa bir süre sonra Karlsruheli futbolcular Hansa defansını hataya zorladı ve yeni transfer Lucas Cueto’nun asistiyle Philipp Hofmann golü buldu. Karlsruhe skoru 2-0’a getirdi. İki ekip devreye bu skorla girdi. Karlsruhe’nin golü bulana kadar direnç göstermesi ve istekli olması ilk yarıyı belirleyen etken oldu. Hansalı oyuncular reaksiyon vermek istedi ancak ilk yarının bitmesine çok az bir süre kalması nedeniyle bu durum gerçekleşmedi.

İkinci yarıya etkili başlamak isteyen taraf, doğal olarak Hansa Rostock oldu. Defansın ağır olması ve Karlsruhe’ye karşı oyun kurmakta zorlanmalar yaşaması Hansa için olumsuz bir durum. Nitekim skoru 2-1’e getiren golü de bir serbest vuruş karambolünden buldular. 18. dakikada golü ofsayt gerekçesiyle iptal edilen John Verhoek bu kez topu ağlara gönderdi ve skoru 2-1’e getirdi. 2-1’den sonra Hansalı oyuncular beraberliği yakalamayı çok istese de pozisyonu tamamlama konusunda ciddi eksikleri olduğu göze çarpıyor. Dakikalar 78’i gösterdiğinde takımın önemli oyuncularından Wanitzek’in defans arkasına attığı topla buluşan Karlsruhe’nin sağ bek oyuncusu Sebastian Jung şık bir şekilde topu ağlara gönderdi ve skoru 3-1’e getirdi. Kalan dakikalarda iki ekip de fırsatları değerlendiremeyince maç bu sonuçla sona erdi. Wanitzek, Hofmann, Kobald maça etki eden oyunculardı. Wanitzek, maçın adamı seçildi. Yaş ortalamasının 28 olması ve yeni oyuncularla düşük tempoda bir oyun oynanması Hansa’ya mağlubiyetin yolunu açtı. Öte yandan 27.2 yaş ortalamasıyla sahaya çıkan Karlsruhe ise Hansa’nın istekli ve sert oyununa karşın soğukkanlı ve direnç göstererek oynaması Christian Eichner’in öğrencilerini galibiyete taşıdı.

 

Heidenheim – Paderborn 07 (0-0)

2007 yılından beri takımın başında olan Frank Schmidt, Heidenheim'ın bu seviyelere gelmesinde önemli pay sahibi. Heidenheim, geçtiğimiz sezon kritik birkaç maçı kaybetmese Kiel'in yerine Köln ile relegasyon maçına çıkabilirdi. Geçen sezon takımda kiralık olarak forma giyen Kleindienst, Heidenheim'ın bonservisini almasıyla takıma ve ilk 11'e geri döndü. Schmidt'in Heidenheim'ı bu maça 26.7 yaş ortalamasıyla ve 4-3-3 dizilişiyle çıktı. Konuk takım Paderborn cephesinde ise Steffen Baumgart'ın yerine 3. Lig takımı Saarbrücken'i çalıştıran Lukas Kwasniok takımın başına getirildi. Paderborn bu maça 3 yeni oyuncuyla, 26.7 yaş ortalamasıyla ve 4-2-3-1 dizilişiyle çıktı.

Haftanın golsüz geçen karşılaşmalarından olan bu maçta iki ekip de defans anlamında başarılı işlere imza atarken toplamda 22 gol girişimine rağmen oyunun ofansif yönünde ise ciddi eksikler vardı. Defans oyuncularının ve kalecilerin istatistikleri bu maçta öne çıkarken iki takımın da hücum oyuncularını değiştirmesine rağmen ne oyun olarak ne skor olarak bir değişiklik olmadı. Heidenheim topa daha fazla sahip olup daha fazla şut ve gol girişiminde bulunsa da bu durum skora etki etmedi. Paderborn ise daha az top kaptırıp daha çok top çalmasına rağmen bunu efektif kullanamadı. Maçın adamı performansıyla öne çıkan Theuerkauf olurken golsüz biten karşılaşmada taraflar birer puana razı oldu. Frank Schmidt'in takıma gerekli müdahaleleri yapacağını düşünüyorum. Teknik direktör Kwasniok'un Paderborn'ü ise Heidenheim gibi zorlu bir rakibe karşı gol yememesi takım için olumlu bir durum olurken hücum çeşitliliği sağlayamaması ve bitiricilik konusunda başarılı olamaması ise yeni teknik direktör için olumsuz bir durum olarak öne çıktı.

 

Dinamo Dresden – Ingolstadt 04 (3-0)

Alexander Schmidt ile son düzlükte 3. Lig Şampiyonluğu elde eden Dinamo Dresden, 2. Ligin bir diğer yeni takımı Ingolstadt ile karşı karşıya geldi. Ev sahibi Dresden, 4 yeni oyuncuyla maça başladı ve sahaya 4-3-1-2 şeklinde çıktı. Konuk takım Ingolstadt ise daha önce Ingolstadt’ın U17 ve U19 takımlarını çalıştıran Roberto Patzold ile yola çıktı. 2. Ligin en düşük bütçeli ancak en genç takımı Ingolstadt, 24.2 yaş ortalamasıyla sahaya çıkarken klasik 4-4-2 formasyonuyla maça başladı.

Dresden’in birkaç etkisiz girişimi dışında ilk yarının büyük bir bölümü orta saha mücadelesi ve karşılıklı top kayıplarıyla geçti. İlk yarının sonlarına doğru gelişen Dresden atağında yeni transfer Morris Schröter sağ kanattan altı pasa orta açtı, takımın önemli isimlerinden Christoph Daferner ise bu ikramı geri çevirmedi ve takımının devre arasına 1-0 önde girmesini sağladı.

İkinci yarıya da etkili başlayan Dresden, Konigsdorffer yerine Vlachodimos’u oyuna aldı ve oyuna girdikten kısa bir süre sonra Vlachodimos sağ koridordan getirdiği topu kalecinin üzerine vurdu devamında topu takip eden Daferner, kendisi ve takımı adına ikinci golü buldu ve skoru 2-0’a getirdi. Ingolstadt’ın kullandığı taç atışı sonrası kontratağa çıkan Dresden, rakip defansı dengesiz yakalamanın avantajını kullandı. 2 gol atan Daferner, 67. dakikada 3. golün asistini yaptı. Oyuna 10 dakika önce giren Mörschel rakip defansı ekarte edip topu ağlara gönderdi ve Dresden’i 3-0 öne geçirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca maç bu skorla sona erdi. Maçın adamı 2 gol 1 asistlik performansla Daferner oldu. 2. Ligin iki yeni takımının mücadelesinde gülen taraf Alexander Schmidt’in Dresden’i oldu. Roberto Patzold’un Ingolstadt’ı ise iyi bir takım kurgusu ve sıkı bir kondisyonla potansiyelli gençlerini parlatabilir ve ligde kalma adına önemli adımlar atabilir.

 

Werder Bremen – Hannover 96 (1-1)

Yıllarca Avrupa’da, Bundesliga’da kupalar kazanan ve ses getiren başarılara imza atan Werder Bremen 40 yıl sonra 2. Bundesliga’da. Werder Bremen, geçen sezon Darmstadt’ı çalıştıran Markus Anfang’a emanet. 2 yeni oyuncuyla maça başlayan Werder, 25.7 yaş ortalamasıyla maça çıkarken 4-1-4-1 dizilişiyle oyuna başladı. Öte yandan 2. Ligin gediklisi hâline gelmiş bir başka takımı Hannover ise Kenan Koçak sonrası takımı 3. Lig takımlarından TSV Havelse’yi çalıştıran Jan Zimmermann’a emanet etti. Hannover bu maça 3 yeni oyuncuyla çıktı. Yaş ortalaması 28.4 takım, 4-2-3-1 dizilişiyle maça başladı.

İlk yarı boyunca Werder Bremen topa daha fazla sahip olsa da daha fazla hücum eden taraf Hannover oldu. Rakipten daha fazla pas yapan ve isabetli pas konusunda yine rakibine üstünlük sağlayan Werder Bremen, top çalma ve ikili mücadele kazanma konusunda rakibine üstünlük kuramadı. Ayrıca Werder, uzun topları tercih ederek atağa çıkarken Hannover daha çok kanat organizasyonlarıyla hücum etmeye çalıştı.

İkinci yarıya etkili ve istekli başlayan Werder Bremen, kazanılan korner sonrası rakip stoper Simon Falette’nin topa müdahalesiyle 1-0 öne geçti. Bu gole reaksiyon vermek isteyen Hannover, kurduğu baskılardan sonuç alamadı ancak etkili bir kontratak sonrası 55. dakikada sağ bek Sei Muroya’nın defans arkasına gönderdiği topu Marvin Ducksch gole dönüştürdü ve skoru çok çabuk 1-1’e getirdi. İlk yarıda olduğu gibi ikinci yarı da topa daha fazla sahip olan taraf, Werder Bremen oldu ancak daha az pas yapan rakibinden daha az gol girişiminde bulunması hem oyunu hem de skoru açıklamaya yetiyor. Oyunun önemli bir bölümü orta saha mücadelesi ve karşılıklı top kayıplarıyla geçti. Hannover, hücum oyuncularıyla etkili şutlar çıkararak skoru değiştirmek istedi ancak bu istekleri yeterli olmadı. Hem oyun olarak hem skor olarak yenişemeyen iki takım kalan dakikalarda skoru değiştirecek golü bulamayınca maç bu skorla sona erdi. Maçın adamı, performansıyla öne çıkan Marvin Ducksch oldu. Sıkı bir hazırlık maçı havasında geçen karşılaşma iki takımın da sezona henüz tam anlamıyla hazır olmadığını gösterdi.

St. Pauli – Holstein Kiel (3-0)

Geçtiğimiz sezon ligi orta sıralarda bitiren St. Pauli, teknik direktörü Timo Schultz yönetiminde Kiel karşısına 2 yeni oyuncuyla sahaya çıkarken 26.7 yaş ortalamasıyla ve 4-3-1-2 dizilişiyle maça başladı. Geride bıraktığımız sezonu 3. sırada bitiren ve relegasyon mücadelesinde Köln’e mağlup olan Holstein Kiel ise Ole Werner yönetiminde 3 oyuncuyla maça başladı. Kiel, 27.2 yaş ortalamasıyla ve 4-1-4-1 formasyonuyla sahadakini yerini aldı.

İlk yarıya etkili başlamak isteyen taraf, St. Pauli oldu. Dakikalar 11’i gösterdiğinde geçen sezon etkili bir performans ortaya koyan Leart Paqarada, ceza sahasının dışında çok şık bir şutla takımını 1-0 öne geçirdi. Kielli oyuncular bu gole reaksiyon vermek istedi ancak çabaları yeterli olmadı. Karşılıklı sonuçsuz kalan hücumlarla ilk yarı bu skorla sona erdi.

İkinci yarıya iki ekip de istekli başladı. 61. dakikada Kiel defansının konsantrasyon kaybı yaşaması onlara pahalıya mâl oldu. St. Pauli futbolcularının golü bulma isteği ise alkışı hak etti. Finn Ole Becker’in orta şut karışımı pasında topla buluşan Daniel Kofi topu ağlara gönderdi ve takımı adına adeta rahatlatan golü attı. İlk yarıda olduğu gibi ikinci yarıda da Kielli oyuncular hücum aksiyonları bulmaya çalıştı ancak pozisyon üretme çeşitliliğinde ve bitiricilik konusunda çok büyük eksiklikleri olduğu ortada. 85. dakikada Daniel Kofi’nin vole vuruşuyla ağlara giden top ofsayt nedeniyle iptal edildi. 90+1’de havadan gönderilen topu Kiel defansı doğru karşılayamayınca St. Paulili Dittgen topu Burgstaller’e aktardı ve kaleciyle karşı karşıya kalan Burgstaller düzgün bir vuruşla skoru tayin etti. Maçın adamı, performansıyla ve 2 asistiyle öne çıkan Finn Ole Becker oldu. 3 puanı 3 golle alan Timo Schultz’un öğrencileri yeni sezona güzel bir başlangıç yaptı. Ole Werner’in Kiel’i ise tempo ve istek konusunda yeterli olsa da konsantrasyon, pozisyon çeşitliliği ve bitiricilik konusunda sezona sorunlu başladı.

 

Nürnberg – Erzgebirge Aue (0-0)

Geçtiğimiz sezonu orta sıralarda tamamlayan Nürnberg, teknik direktörü Robert Klauss yönetiminde bu maça biri altyapıdan olmak üzere 3 yeni oyuncuyla çıktı. Nürnberg, Aue’nin karşısına 25.1 yaş ortalamasıyla ve 4-3-1-2 dizilişiyle çıktı. Aue ise Dirk Schuster’in yerine son olarak Kazakistan takımı Kairat Almatı’yı çalıştıran Aleksey Shpilevski’yi getirdi. Aue bu maça 4 yeni oyuncuyla başladı. Shpilevski’nin takımı Nürnberg’in karşısına 27.6 yaş ortalamasıyla ve 3-3-3-1 dizilişiyle çıktı.

Hem ilk yarı hem ikinci yarı topa daha fazla sahip olan, daha fazla şut imkanı bulan takım Nürnberg oldu. Rakibinden neredeyse 3 katı daha fazla pozisyona giren Nürnberg, bu pozisyonların hiçbirini değerlendiremedi. Bitiricilik konusunda problemler yaşayan ev sahibi maç boyunca 27 orta açılmasına rağmen skordaki eşitliğe seyirci kaldı. Nürnberg, genel olarak kısa paslarla atağa çıkmayı tercih ederken Aue cephesi tam tersi uzun toplarla şansını denedi. Genç teknik direktör Shpilevski’ye emanet edilen görece yaşlı Aue takımı bu sezon bu düşük tempoyla galibiyet arayacak gibi gözüküyor. Baştan sona keyifsiz geçen bu karşılaşma taraflara yalnızca birer puan kazandırdı.

 

Sandhausen – Fortuna Düsseldorf (0-2)

Geçen sezon 1 puan farkla ligde kalarak küme düşme tehlikesi yaşamaktan kurtulan Sandhasuen, yeni sezona 13 maçtır geçici teknik direktörlük yapan Gerhard Kleppinger ile başladı. Ev sahibi takım bu maça 8 yeni oyuncuyla, 27.9 yaş ortalamasıyla ve 3-4-1-2 dizilişiyle çıktı. Konuk takım Fortuna Düsseldorf ise teknik direktör olarak Uwe Rösler’in yerine Freiburg II’yi çalıştıran Christian Preusser’i getirdi. Düsseldorf cephesinde ise kadroda Nedelcu dışında yeni isim bulunmazken konuk ekip maça 26.7 yaş ortalamasıyla ve 4-1-4-1 dizilişiyle başladı.

İlk yarı özelinde iki takım da gol için fırsatlar buldu ancak bu fırsatları iyi değerlendiremedi. Düsseldorf'ta Felix Klaus tahlihsiz bir sakatlık yaşadı ve yerini Shipnoski'ye bıraktı. Hem ilk yarı hem ikinci yarı birçok istatistikte ev sahibi Sandhausen üstündü ancak bu üstünlüğü verimli kullanamadı. Topa daha fazla sahip olmasına rağmen daha az pozisyona girdi ve daha az şut imkanı yakaladı. Konuk Düsseldorf ise Sandhausen’in aksine topla daha az oynayıp daha çok pozisyona girdi ve şut imkanı yakaladı. Nitekim bu durum skora da yansıdı. 56. dakikada doğru set hücumu uygulayan Düsseldorf, yakaladığı gol fırsatını iyi değerlendirdi. Sol kanattan yapılan atakta karambol içerisinde Shipnoski’nin pasını tamamlayan Hennings, takımını 1-0 öne geçiren golü attı. Bu golden yalnızca birkaç dakika sonra etkili gelişen Düsseldorf atağında Sandhausenli oyuncu penaltıya sebebiyet verdi ve ilk golün sahibi Hennings’in vuruşuyla Fortuna Düsseldorf, 2-0 öne geçti. Oyunun ilerleyen dakikalarında Sandhausen bu iki gole reaksiyon vermek istedi ancak bu çabası yeterli olmadı. Maçın adamı, 2 gol atan Hennings oldu. Maç boyunca topa daha fazla sahip olmasına rağmen rakibine oranla daha fazla top kaybı yapması Sandhausen’in oyununu etkileyen faktör olarak öne çıktı. Daha fazla pas arası deneyip daha fazla ceza sahası içinden şut denerse Sandhausen de galibiyetle tanışan takımlar arasına girebilir.

Yorumlar